Márton-napi megemlékezés
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató   
AddThis Social Bookmark Button

November 11-én ünnepeljük a középkor egyik legnépszerűbb szentjét. 317 körül született Szent Márton, aki már fiatal korában is nagylelkűségéről és jóakaratáról volt híres – segítette a szegényeket, elesetteket és a betegeket.November 11-én ünnepeljük a középkor egyik legnépszerűbb szentjét. 317 körül született Szent Márton, aki már fiatal korában is nagylelkűségéről és jóakaratáról volt híres – segítette a szegényeket, elesetteket és a betegeket.

Az emberek ezért olyannyira szerették, hogy püspökké akarták avatni. Márton egy libaólba rejtőzött hívei elől, ugyanis nem akart püspök lenni. A libák azonban hangos gágogásukkal gyorsan leleplezték a köztük rejtőzködő Mártont, akit így végül mégis megválasztottak. Ez a romantikus történet az alapja a november 11-i Márton-napnak. E jeles ünnep alkalmából iskolánk immár hagyományosan megrendezi a Márton-napi megemlékezést, melynek helyszínéül a fertőszéplaki Széchényi-kastély patinás környezete szolgál.  Meghívásunkat iskolánk tanulói, szülők, családtagok, a helyi óvodások és hozzátartozóik örömmel fogadták. Kisiskolásaink a Márton-napi lámpások fénye mellett vidám körjátékokat, mondókákat, verseket, libás dalokat adtak elő. Hogy a jó cselekedeteket szimbolizáló fény mindannyiunkhoz eljusson a műsort követően Fertőszéplak utcáin Szent Márton emlékét őrző lámpás felvonuláson vettünk részt. Ezt követte a Márton-napi „lakoma”, ahol finomabbnál-finomabb sütemények és meleg tea várta a résztvevőket. A Márton-napi fények kíséretében jól esett a közös beszélgetés, falatozás, teázás. Örömben, vidámságban, boldogságban telt a közös esti együttlét.

Köszönjük, hogy nagyon sokan eleget tettek meghívásunknak és megtiszteltek jelenlétükkel. Hálásan köszönjük a szülőknek, hogy a sütemény felajánlásukkal, adományaikkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

A Márton-napi megemlékezésen készült fényképek ide kattintva terkinthetők meg.

 

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron