A zene világnapjának megünneplése a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskolában
Írta: Barczáné Locsmándi Beáta   
AddThis Social Bookmark Button

Az idei évben is megünnepelésre került a zene világnapja a fertőszéplaki általános iskolában Barczáné Locsmándi Beáta szervezésében. Cikkünkben ezt az összeállítást elevenítjük fel:

„Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és - az UNESCO elveinek megfelelően - szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.

 

A mai napon népszerű dallamok köszöntöttek benneteket az iskolába érkezéskor. A zene sokféle formában közelíthet hozzánk, az egyik legszebb zene az énekhang.

 

Hallgassuk meg az 1-2. osztályosok őszi dalait!


A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén. Az első Világnap tiszteletére írott köszöntője így hangzott:

„Kedves Kollégák, Barátaim!

Nagy örömmel tölt el, hogy idén, a Nemzetközi Zenei Tanácsban betöltött elnöki tisztem utolsó évében megnyithatom az első Zenei Világhetet és a Zenei Világnapot. Szeptember 29. és október 5. között és főként a Zenei Világnap alkalmából október 1-jén az emberek legmélyebb érzéseiket és legszebb reményeiket juttatják majd kifejezésre. Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.

Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással. Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói. A művész ötletéhez kapcsolódva hallgassuk meg Szinicz Natália 4. osztályos tanuló népdalcsokrát.

 

Yehudi Menuhin (New York, 1916. április 22. – Berlin, 1999. március 12.) amerikai zsidó hegedűművész és karmester, aki művészi pályájának nagy részét az Egyesült Királyságban futotta be, végül brit állampolgár lett és lovaggá is ütötték. Louis Persinger, George Enescu és Adolf Busch tanítványa volt.

Elgondolkodtató, hogy hároméves korában kezdte a hegedülést, első tanára Sigmund Anker volt. Hét évesen mutatkozott be a közönség előtt, Mendelssohn: Hegedűversenyével a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral, annak székhelyén. Sidney Ehrman ottani jogász felfigyelt a csodagyerekre, és támogatta taníttatása és utazásai költségeit. Igy Került Európába és tanulhatott Enescu és Busch hegedűművészektől. A következő néhány évben végigturnézta Európát a legjobb zenekarokkal, mindenhol ámulatba ejtve hallgatóit.

Tizenegy évesen mutatkozott be a Carnegie Hallban, Beethoven Hegedűversenyét játszotta Fritz Busch vezényletével. A közönséget és a kritikusokat is megragadta kivételes zenei intelligenciája és érzékenysége.

Azok a gyerekek, akiknek a szülei fontosnak tartják, hogy zenét tanuljanak, a kutatások szerint jobban teljesítenek az iskolában és sok más területen, mivel a zene olyan agyi területeket érint, melyek más módon nehezebben aktivizálhatók. A zeneoktatást pártoló szülők ilyen módon sokat tesznek azért, hogy gyermekük okosabb, intelligensebb legyen.

 

Hallgassunk meg néhány szép dallamot, népszerű komolyzenei alkotásokból!


A zene világnapja kapcsán szólnunk kell a hangversenyeken, koncerteken való viselkedésről.

Ha komolyzenei hangversenyre látogattok ünnepi ruhában illik készülni a szép eseményre. A hangverseny teljes ideje alatt fontos, hogy csendben legyetek, akkor tudtok ti és a többi koncertlátogató megfelelően a zenére figyelni. Természetesen már a hangverseny előtt ki kell kapcsolni a mobiltelefonokat és közben nem lehet enni-inni, a termet elhagyni.

Bízom benne, hogy a komolyzene széles kínálatából ti is megtaláljátok azokat a zeneműveket, dallamokat, melyek megérintenek bennetek és közel kerülnek hozzátok, mert akkor lesz teljes az életetek, ha ezek a szép élmények is hozzá tartoznak.

 

A világnap alkalmából a felsős osztályok tanulóinak versenyfeladatot adunk. A mai napon délig gyűjtsetek össze az abc betűihez kapcsolódóan, minél több hangszernevet! Eredményhirdetés az október 6-i ünnepély után lesz. Az összegyűjtött hangszerneveket kitesszük a faliújságra is.


Hallgassuk meg Szinicz Natália 4. osztályos tanuló szólóénekét!


Jó lenne, ha a zenei héten egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. A zenének a zaj antitézisének kellene lennie, mégis sokszor arra használják, hogy kellemetlen zajokat fogjon fel a gyárakban, éttermekben és áruházakban. Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen egy pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez. Valószínűleg tudomásuk van arról, hogy néhány éve egy kongresszusunkon Párizsban Witold Lutoslavski, a nagy lengyel zeneszerző javasolta, indítsunk mozgalmat, amely harcol az embernek a csendhez való jogáért. Azt szeretném, ha a csendnek e perceit követően utcákon, minden gyárban, otthonban, koncertteremben és operaházban megszólalna a zene. Az előző napok eseményeinek elő kell készítenie a csúcspontot, a Zenei Világnapot.”

 

Az ünnepségen készült képek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron