"Egy nagy himnusz az egész Fertő tája"
Írta: Taschner Tamás intézményvezető   
AddThis Social Bookmark Button

2015. július 26-án délután 17 órakor került átadásra a LÁTKÉP Szabadtéri Galéria 2015. évi tárlata, melyre Rujaveczné Ferenczi Katalin művészeti vezető elhangzott gondolataival és fényképekkel emlékezünk:

"Kedves Hölgyeim és Uraim, Mindnyájukat szeretettel köszöntöm!

Eltekintve a havas, téli hetektől, az esős, nyirkos őszi, tavaszi napoktól, szinte egész évben fesztivál hangulat érezhető a Fertő partján, és ez nem lehet véletlen. Az idegenforgalom, a turisták erősödő érdeklődése, a helyi lakosokban is felébresztette az egészséges versenyszellemet, a falvak egymás között, a lakosság egymás mellett egy pozitív látvány kialakítására törekszik, mely nemcsak színfal, hanem, ami mögötte van, a mindennapok szépsége, az értékek bemutatása, mindenki számára elérhető, élvezhető.

Látva a kerékpártúrák csapatos vonulását, a sok autós kirándulót, már csak az a dolgunk, hogy rávegyük őket, álljanak meg, szálljanak ki és nézelődjenek, ismerjék meg még jobban azt az országrészt, ahol olyan gyakran megfordulnak.

Egyetértek Sebő Ferenc Kossuth díjas néprajzkutatóval, a hagyományokat nem ápolni kell, mert nem betegek, az értékeket  sem őrizni kell, hanem mindkettőt megélni kell! Egymás között is és azokkal is, akik valamilyen okból a mi vidékünkön szeretnének pihenni, tanulni.

Az alkotók ez alkalommal a derűs látásmódot választották, a tájélmény varázsa az a vizuális alap, melyre a bemutatásra szánt tájrészleteket felrakták.

Az alkotások hangulati világa mélyen megérint bennünket, a létezés apró pillanatai mellett talán elsétálnánk, de most így, kinagyítva, vonz bennünket ez a lehetőség, egy kicsit szemlélődünk, megfigyelünk.

 

Mi teszi  különlegessé ezt a tájat? A Fertő tó közelsége, a nád, a gyékény, a sás, a századokon át göngyölített legendák, melyeknek mindig van valóság alapja. Több neves költőnk, írónk forrásként nyúlt a tájhoz, ahogy állandó témája az itt élő festőművészeknek is.

Harsányi Lajost is megfogta a Fertő, a Hany titokzatos, ősi, érintetlen világa, az itt élők lelkének tisztasága, a madárszárnyak finom rebbenése, a víz tükrén megpihenő fénysugár. Több versében visszatér erre a vidékre, melynek szépségét a távolság megsokszorozza, de még így sem érezzük túlzásnak.

A most nyíló kiállítás keretén belül tíz kitűnő művész alkotásain keresztül idézzük meg ennek a himnusznak pár sorát. A repceföld perzselő sárgáját, a lemenő nap aranyát, a sűrű nádfal védelmében várakozó gólyát,  a ház előtti rózsa illatos pirosát, a tág víztükör mélységét, a virágoskert bokrának üdeségét,  Balf hívogató lankáit , a nyújtott tornácú régi házak szép rajzolatú rendjét, a lemenő napban csillanó gabonakévék élettel teli okkerét.

Bemutatom a művészeket :

Bokán Csilla : a Kedves utca és Szepes Péter a Várakozó csónak c. képek alkotói,

Matolcsy Imola: Virágzik a repce selyemkép művésze,

Hopka Margit Orosházáról : A gólya c. kép festője,

Rámháp Ilona a csodás naplementét örökítette meg,

Molnár Róbert a helyi iskola rajztanára, a fertőszéplaki tájházakat festette meg,

Rozmán Zoltán Balf látképét madártávlatból vette fel,

Süliné Huszár Lillának köszönhetjük a Fertő-tavi részletet és a Virágoskertet.

Rochus Gratzfeld multi-kulti művész Rózsás utcakép fotójával zárjuk  a látványt,  és  édesapám, Ferenczi József Aratás után c. alkotásával nyitjuk  a fogadótáblán.

 

További szép nyarat, jó egészséget kívánok Kedves Mindnyájuknak, a kiállítást megnyitom!"

 

A kiállítás megnyitóján készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron