Tájékoztató az általános iskolások 16 óráig tartó foglalkozásairól
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató   
AddThis Social Bookmark Button

2013 szeptemberétől iskolánkban új rendben kell megszervezni a délutáni foglalkozásokat, mivel a nemzeti köznevelésről szóló törvény előírja, hogy az általános iskolákban foglalkozásoknak legalább délután 16 óráig kell tartaniuk, a tanulóknak pedig kötelező az ezeken való részvétel.

27.§(2) Általános iskolában a nevelés-oktatást a délelőtti és délutáni tanítási időszakban olyan módon kell megszervezni, hogy a foglalkozások legalább tizenhat óráig tartsanak, továbbá tizenhét óráig – vagy addig, amíg a tanulók jogszerűen tartózkodnak az intézményben – gondoskodni kell a tanulók felügyeletéről. Az általános iskola e törvény rendelkezéseinek megfelelően egész napos iskolaként is működhet. 
55.§ (1)Az iskolában – kivéve, ha az intézmény e törvény rendelkezéseinek megfelelően egész napos iskolaként működik – az igazgató a tanulót a szülő kérelmére felmentheti – az általános iskolában tizenhat óra előtt megszervezett egyéb foglalkozás alól.

Ennek figyelembe vételével általános iskolai intézményünkben

  • Egy napközis csoport áll rendelkezésre az 1. és 2. évfolyam tanulói részére, mindennap 16.00-ig.

  • Egy tanulószobai csoport áll rendelkezésre a 3. - 8. osztályos tanulók részére 16:00 óráig.

  • A 14.00-15.00 óráig csoportbontásban történik a tanulás: 1. osztályos; 2. és 3. osztályos; 4.- 8. osztályos tanulók.

  • 16.00 órától 17.00 óráig felügyeletet biztosítunk tanulóink számára.

  • Ezen időszakokra szervezi (délutánokra) intézményünk a szakköreit, felzárkóztató és tehetséggondozó óráit, sportkörét és részben a hitoktatást is.

További felvilágosítással az iskola általános iskolai igazgatója és helyettese állnak az Önök rendelkezésére.

Jelen tájékoztatás a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 2013. szeptember 1-én hatályos 27. § (2) bekezdése, 46. § (1) bekezdése és 55. § (1) bekezdése alapján készült.

A délutáni foglalkozások alól, egyedi elbírálás alapján, szülői kérelemre iskola igazgatója felmentést adhat.

A szülő/gondviselő a nyomtatványt értelemszerűen kitöltve, aláírva, a fertőszéplaki Széchényi Ferenc Általános Iskola titkárságára benyújtva kérelmezheti gyermeke felmentését a délutáni iskolai foglalkozások látogatása alól.

Felmentési kérelem

Kikérő

A szülő/gondviselő az iskola igazgatójához benyújtott írásos kérelme alapján az igazgató mérlegelési jogkörben dönt a mentesítésről, vagy annak elutasításáról, melyről a szülő/gondviselő határozatot kap.

A 2013/14-es tanév zökkenőmentes indítása érdekében kérem a Tisztelt Szülőket, segítsék munkánkat a kérelmek határidőre történő benyújtásával!

Felmentési kérelem-engedélyező határozat hiányában a délutáni egyéb foglalkozáson a tanuló részvétele kötelező 2013. szeptember 02-tól.

 

Iliásné Pozsgai Anna

Igazgató

 

 

Gyakran felmerülő kérdések ezzel kapcsolatosan:

Forrás: http://5.kerulet.ittlakunk.hu/suli/130823/kotelezo-az-iskola-delutan-4-ig-igen-reszletek-cikkben


Szeptembertől bevezetik az általános iskolákban a délután 4-ig tartó tanítást, miszerint 16 óráig a gyerekeknek kötelező foglalkozásokon kell részt venniük az iskolákban. Többen kérdeztétek, ez konkrétan mit jelent, valóban bent kell maradnia a gyereknek akkor is, ha délután különórái vannak, vagy a szülő, nagyszülő otthon tartózkodik. Megkérdeztük a Köznevelésért Felelős Államtitkárságot a részletekről, íme, a válaszok:

Kötelező-e minden gyereknek délután 4 óráig az iskolában tartózkodnia?

A köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) szeptember 1-jétől hatályos 27.§ (2) bekezdése szerint az általános iskolában 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A szintén szeptember 1-től hatályos 46.§ (1) bekezdés a) pont szerint a tanulóknak kötelessége a 16 óráig szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni. Az egyéb foglalkozás lehet napközi vagy tanulószoba is. Ezek a szabályok minden évfolyamra vonatkoznak.

Az iskola adhat-e felmentést a bent tartózkodás alól?

Az Nkt. 55.§ (1) bekezdése szerint a szülő kérésére az igazgató adhat felmentést.

Milyen indokkal kérhet a szülő felmentést?

A törvény nem részletezi, hogy milyen indokkal kérhető, illetve milyen indokkal adható felmentés, az indok tehát bármi lehet, sőt tulajdonképpen nem is kötelező a kérést megindokolni. Természetesen célszerű. A legáltalánosabb eset, ha a valamelyik szülő, vagy nagyszülő otthon van és foglalkozik a gyerekkel. De a szülő kérhet felmentést akkor is, ha a gyereknek rendszeres délutáni elfoglaltsága van, például sportol. Arra vonatkozóan sincs szabály, hogy a felmentés egyes napokra vagy egész hétre vonatkozik-e, tehát bármilyen megoldás lehetséges.

A nem iskolaotthonos rendszerű iskolákban délután csak szakköri jellegű foglalkozások lesznek, vagy a kötelező órák is délutánra tolódhatnak?

Tanítási órák csak az egész napos iskolákban vannak délután, más iskolatípusban csak kivételes esetben fordulhat elő, bár jogszabály ezt nem tiltja, tehát elvileg szervezhető délután is kötelező óra. A délutáni foglalkozások sokszínű program szervezését teszik lehetővé az iskolának, a szakköröktől kezdve a korrepetálásig, de az egyéb foglalkozások közé tartozik a napközi és a tanulószoba is.

Hová fordulhat a szülő, ha az iskola nem ad engedélyt a gyereknek?

Az iskola döntéseivel kapcsolatban az Nkt. 37.§ (2) bekezdése szerint indítható eljárás. A szülő ebben az esetben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, egészen pontosan a tankerületi igazgatóhoz fordulhat.

Mi történik azzal a gyerekkel, akit a szülő engedély hiányában is hazavisz az iskolából?

Mivel az általános iskolában a délutáni  foglalkozáson kötelező a részvétel, ezért az engedély nélküli távollét éppúgy igazolatlan mulasztásnak számít, mintha a diák a tanítási óráról hiányozna.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron