Projektnap a Fertőszéplaki Tájházakban
Írta: Ihászné Lajber Rita tanárnő   
AddThis Social Bookmark Button

November 19-én, hétfőn a 7. osztályos tanulóink egy tartalmas napot töltöttek a tájházakban, ugyanis az „Örökségünk Alpokalja – Fertő táj” c. projekt keretében foglalkozásokon vehettek részt.

Ezt megelőzően a projektben részt vevő pedagógusok egy hétvégi konferencián mutatták be az érdeklődőknek azt a régiót, amelynek hagyományait, érdekességeit feldolgozták. Mi, Fertő-partiak a fa-motívum megjelenését vizsgáltuk a regionális kultúránkban.

 

A nap első részében Gárdonyi Gáza: Ének a fákról c. elbeszélésével foglakoztunk, megvizsgáltuk, mi milyen fák lennénk, megjelenítettük azokat. Aztán a vitnyédi Vörösképet vagy más néven Krisztus-fát szólaltatták meg a gyerekek, elképzelve azt, hogy mit élt át az évszázadok alatt. Beszélgettünk a magányról Csontváry Magányos cédrusa kapcsán, számba véve annak pozitív és negatív hatásait. Befejezésül egy széplaki mondával ismerkedtünk meg, egy bot rejtélyével, s a drámapedagógia módszereivel megszólaltatták a gyerekek különböző helyzetében azt a botot, amely ma is a templomban található, és őrzi titkát, egy csodát.

Ezután kolléganőm, Barczáné Locsmándi Beáta munkáltatta a gyerekeket. Fából labirintust készítettek, saját készítésű teknősbékákat versenyeztettek. Nagy sikere volt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdéseknek, melyeket csapatmunkában oldottak meg a tanulók. Megismerték a sarródi Szent Ferenc kápolna építésének körülményeit is.

A nap végén mindenki értékelte a látottakat, hallottakat. Örültünk, hogy ebben a gyönyörű környezetben tölthettük ezt a pár órát, s mind mi, pedagógusok, mind a tanulóink egy sikeres pályázatnak köszönhetően egy hasznos és élménydús délelőttöt tölthettünk a tájházakban, megismerve szülőfalunk és közelebbi régiónk kulturális és természeti értékeit.

A projektnapon készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron