Európa-bajnok a fertőszéplaki Palcsák Bence
Írta: Balogh Gábor   
AddThis Social Bookmark Button

Hazánkban rendeztek először öt versenyszámban kutyás frizbi Európa-bajnokságot. A  2012. június 16-17-én, a budapesti Hajógyári-szigeten rendezett bajnokságra 6 országból 60 kutyával neveztek a kontinens legjobbjai. A magyar dobások idén is jó eredményeket hoztak, szinte minden számban állhatott a dobogón magyar sportoló a hétvégi Dog Chow DiscDogathon versenyen. Sokak legnagyobb meglepetésére a kezdő freestyle kategóriában, a kutyás frizbi körökben eddig ismeretlen  fertőszéplaki 15 éves fiú, Palcsák Bence, felnőtteket megszégyenítő dobásaival lett Európa-bajnoki első helyezett. Bence kb. egy éve frizbizik Border Collie fajtájú kutyájával, Majával aktívan. Másik induló, Palcsák Zsófi, Szaffi nevű Spánieljével is csak kevéssel maradt le. Tudásukat a fertőszéplaki ovisok már ismerik. A két induló videóját a www.benzsokutyasuli.blogspot.com oldalon tekinthetik meg. Gratulálunk!

 

A kutyás frizbiről:

Első hallásra talán furcsa, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, amellett, hogy kiváló szabadidőtöltés és játék, még igazi versenysportként is űzhetjük a frisbee-t.
A kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak.
A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba, ahol már 1974 óta rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége.

A frisbee egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak egy jó kedvű, mozgékony kutya, és néhány kutyák számára gyártott korong. Ez azért fontos, mert a kutyás korong olyan anyagból készül, ami nem törik, és nem okoz sérülést a kutyának.
A frisbee-t bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely áll rendelkezésre a dobáshoz. A játék lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz. A legtöbb kutya a maga örömére hamarosan rájön, hogy még izgalmasabb a dolog, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frisbee-t, ezért aztán akrobatikus produkciókat is bemutatnak. A játék így kiválóan alkalmas a napi mozgás mellett szervezett sportolásra is.

A frisbee sportnak számtalan változata ismert, ezek alapvetően kétféle módszerre alapoznak:

Az úgynevezett távolsági verseny egy legalább 45 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontértékű. A játékban megadott idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.



A másik ágazat a szabadstílus (freestyle). Itt mindenféle játékos, akrobatikus ugrásokat, trükköket, egy valódi kűrt kell bemutatni zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy műkorcsolya gyakorlat esetén.


A fentieken kívül számos ügyességi játék is létezik, ahol a pontos dobás, vagy éppen a gyorsaság a döntő.

A frisbee varázsa abban rejlik, hogy bármilyen kutyával játszható, aki szeret futni, ugrálni, és a pár perces játéktól a versenyig a kutyának mindig csak egy kellemes élmény a gazdájával együtt töltött idő.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron