Író-olvasó találkozó Nógrádi Gáborral és Nógrádi Gergellyel
Írta: Ihászné Lajber Rita tanárnő   
AddThis Social Bookmark Button

Május utolsó napján, 31-én Fertőszéplakra látogatott az egyik legnépszerűbb magyar író Nógrádi Gábor és fia, Nógrádi Gergely.

A Művelődési Házban összegyűlt az iskola apraja-nagyja, hogy meghallgassa a két író élménybeszámolóját, kedvet kapjon az olvasásra.

 

Először Nógrádi Gábor, az apa mesélt pályájának indulásáról, gyermekkori élményeiről és legismertebb könyveiről. Arról a gyűjtőmunkáról is hallhattunk, amely megelőzi egy könyv megírását. A közben feltett kérdésekre jól válaszoló gyerekeket pedig kis könyvekkel jutalmazta. A Petepite, a Hogyan neveljünk?, A mi Kinizsink és még sok ismert könyv szerzője örömmel tapasztalta, hogy néhány tanuló olvasta könyveit, érdeklődnek művei iránt. Néhány kulisszatitkot is elárult, például hogy saját fia hogyan alakította önmagát egy filmben, kiről formázta alakjait, melyik a kedvenc könyve, s hogy milyen gyerek volt ő. A tőle megszokott humorral szólt a gyerekekhez, akik lelkesen hallgatták.

Fia, Nógrádi Gergely író és operaénekes legújabb könyvéről, egy ifjúsági fantasyról, az Agenorról beszélt, melynek hőse egy embercet ésszel és érzelmekkel. A műben van kaland, ármány, szerelem, ami izgalmassá és méltán népszerűvé teszi a könyvet. Vaut és Nyaut  néhányan már olvasták, ám a Balhés Beni naplója egészen új könyv, 2011-ben íródott, és vidám perceket okoz azoknak, akik kézbe veszik, s méltán emeli a szerzőt a kortárs ifjúsági irodalom élvonalába. „Van-e izgalmasabb annál, mint ha belekukkanthatunk egy tízéves kölyök titkos naplójába? Különösen, ha az a tízéves kölyök a világ legbalhésabb gyereke? Pedig Beni igazán semmi rosszat nem akar! Pusztán jóindulatból romba dönti a családi otthont, az őrületbe kergeti csínytevéseivel a nővéreit…”

Reméljük ezzel a beszélgetéssel is sikerült felkelteni a gyerekek érdeklődését a könyvek iránt, hogy szabadidejükben olvassanak, ezáltal képzeletük, szókincsük fejlődjön, s új világok nyíljanak meg előttük. A találkozó végén akciós könyvvásárlásra volt lehetőség, személyes beszélgetésre a szerzőkkel, akik dedikálták is saját könyveiket.

„Aki vándorútra indul a mesékben, hamuban sült pogácsát kap szüleitől a tarisznyájába. Vándorutadon te is elindultál már kedves ifjú olvasónk, akár általános, akár középiskolába jársz. Még kedves kezek segítenek, támogatnak az úton, de már bent sétálsz az Élet sűrű és hatalmas erdejében.” (Nógrádi Gábor-Nógrádi Gergely: A bölcs gyerek könyve)


 

 

 


 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron