Gondolatok az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve
Írta: Kóbor Attila Fertőszéplak polgármestere   
AddThis Social Bookmark Button


Magyarország, magyarság, nemzeti ünnep. A napokban sokszor halljuk ezeket a fogalmakat. Talán oly sokszor, hogy unalmassá válik és nem is gondolunk bele a szavak mögötti tartalomba.

 

Magyarország. Egy megcsonkított ország Európa szívében. Egy ország, amelyről azt olvastam egyszer egy turisztikai magazinban, hogy a sokszínű, de mérsékelt szépségek országa. Valóban, elvették magas hegyeinket, tengerünket, nyersanyagbányáink jelentős részét. A világ számos táján nagyobb, színesebb látványosságokkal találkozhatunk. De mégis, ez az ország, ez a föld a mi Hazánk. Ez, „melyhez minden szent nevet, egy ezredév csatol”. Bármerre is járunk a világban, ide húz vissza a szívünk és számomra is sokkal többet ér a templomdomb alján álló magányos fa megannyi pálmánál.

Magyarság. Egy nép, amely ezer éve vert gyökeret a Kárpát-medencében. Egy nép, amely nyelvében, szokásaiban, zenéjében és megannyi másban különbözik Európa többi népétől. Egy nép, amelynek a kitalált finnugor elmélet ellenére, nincs rokonsága Európában. És mégis, rengeteg dolgot adtunk a nyugati népeknek. Akár az öltözködésben, a számtalan korszakalkotó találmányon át a gasztro-kultúráig. Évszázadokon át voltunk Európa pajzsa és a hit bástyája. Azé a keresztény hité, amelynek megvallásáért most mégis Európa pellengérére akarnak állítani bennünket.

A Magyar Rebellis Nép! Hányszor és hányszor hallottuk ezt rólunk a történelem folyamán. De ez nem igaz! A magyar egy türelmes, toleráns, szorgalmas és önfeláldozó nép!

Türelmes! Ahogy mondani szokták a „hátunkon fát lehet vágni”. Tekintsünk vissza a történelmünkben. 100 évek teltek el, hogy az elégedetlenség felkelésbe torkoljon. Mi mindig törekedtünk a békés megoldásokra. Talán épp ez, a mai „európai normáknak megfelelő” kompromisszumkészségünk volt az oka számos nagy nemzeti tragédiáinknak. Azok voltak a történelmünk legdicsőbb napjai, amikor tömegesen kiálltunk igazunk, érdekeink mellett!

MOST van itt az ideje, kövessük a 48’-as ifjak és szabadságharcos elődeink példáját.

Jogosan érezhetjük úgy, hogy bár nem kardokkal és ágyúkkal, de elődeinkhez hasonló elszántsággal, akár fogcsikorgatva is ki kell állnunk népünk érdekei mellett. Már pedig nem csak kötelességeink vannak, de jogaink is! Jogunk van a saját alkotmányhoz. Jogunk van arra, hogy független parlamentünk által hozott törvények alapján éljük a mindennapjainkat. Jogunk van arra, hogy hazánk pénzügyi függetlenségért küzdjünk. Jogunk van arra, hogy azokat a jogokat követeljük a környező országokban élő nemzettestvéreink számára, amelyeket mi is megadunk az itt élő nemzetiségeknek. Jogunk van arra, hogy lehetőségeinkhez mérten, munkát adjunk azoknak a rétegeknek is akik generációk óta nem dolgoznak, hanem a segélyezett életformára rendelkeztek be.

Ugye milyen sok párhuzam van a 48’-as eszmék és a mai mindennapi problémák közt?

De a mai nap nem a küzdelmekről, hanem az ünneplésről az emlékezésről és a tiszteletről kell, hogy szóljon.

Amikor visszaemlékezünk a márciusi ifjakra, Petőfire, Bem apóra, az első Jellasicsot legyőző csatára, a komáromi és a budai ostromra, a dicsőséges erdélyi és felvidéki harcokra, büszkék és boldogok lehetünk, hogy magyarnak vallhatjuk magunkat! Minden tiszteletünk és csodálatunk mellett, 1848 eszméje ma nem a forradalom teátrális tetteit várja el tőlünk! Nem kell a szabadság alapvető jogaiért sem az utcán hömpölygő tömegnek birokra kelnie, sem az előlépő bátraknak fegyvert ragadniuk. Nem kell foglyokat szabadítani börtöneikből, nem kell hadsereget toborozni, önrendelkezést követelni, avítt jogokat megszüntetni. De meg kell teremteni a nemzet egységét mind a lelkekben, mind a célokban, mind a cselekvésben! Hitet kell adni mindenkinek, hitet a felemelkedésben, az ország vezetőinek pedig – és mindenkinek a maga posztján - ezt a hitet kell táplálnia, védenie minden tettével!

Hiszem azt, hogy képesek vagyunk rá! Hiszem azt, hogy helyünk van a világon, hogy a magyarság - esze, becsülete és tehetsége révén – az emberiség közös kincsét gyarapíthatja! Hogy mi kell ahhoz, hogy ez a hit, ez a vágy valósággá váljon? Nem kell több mint ami 1848 „12 pontjában” a 12 pont nélkül is benne van.

Idézem Önöknek:„Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés.

Talán most van itt az idő, hogy talpra álljunk! Talán most vagy soha!

Ha kitartunk, ha dolgozunk, ha lesz erőnk kivárni és lesz hitünk, hiszem, sikerülni fog!

Éljen a Magyar Szabadság! Éljen a Haza!

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron