Üzemlátogatás Fertőszentmiklóson
Írta: Ihászné Lajber Rita tanárnő   
AddThis Social Bookmark Button


Kovács Gáborné Zsuzsának, a Fertőszentmiklósi Ipartestület elnökének jóvoltából október 27-én a fertőszéplaki 8. osztály üzemlátogatásokon vett részt Fertőszentmiklóson. Minden gyerek és család életében meghatározó a pályaválasztás, ezért ezt a döntő lépést azzal próbáltuk megkönnyíteni a diákok számára, hogy különböző szakmákat figyeltünk meg „munka közben”.

Csütörtökön délben indultunk kerékpárral Fertőszentmiklósra, ahol Zsuzsa néni üdvözlő szavai után először a cukrászüzemet látogattuk meg. Egy modern, gépekkel jól felszerelt helyiségbe csöppentünk, ahol a különböző sütemények, torták, édességek készültek ügyes kezű, kedves cukrászok munkája nyomán. A kellemes illatok igazán jó hangulatot teremtettek, de azért érdeklődéssel figyeltük a sütés különféle fázisait, a díszítést, a csomagolást. A végén friss sütikből kóstolót is kaptunk, amely megkoronázta ottlétünket. Néhány diák ezek után kedvet kapott ahhoz, hogy a cukrász szakmát válassza.

Következő állomásunk egy autószerelő műhely volt, ahol bemutatták, hogy miként végzik az autók javítását, karbantartását. Itt is minden gépiesített volt, s mi is közelről láthattuk ezeket az eszközöket. Természetesen a fiúkat jobban érdekelte ez a szakma, mint ahogy a következő helyszín, az asztalosműhely is. Itt láthattuk, hogy egy kivágott fatörzsből hogyan lesz szék, milyen gépekkel munkálják meg azt, míg az otthonokba kerülhet. Néhány igen szép darabot is megcsodálhattunk. Aztán egy élelmiszerüzletbe vitt az utunk, ahol a boltvezető elmondta, hogy melyik polcon mit találunk, hogyan helyezik el az egyes termékeket, mire kell figyelni eladóként. Egy tanuló ki is próbálhatta, milyen a pult mögött állni. Aztán vásárlóként is végigjárták a boltot a gyerekek, néhány harapnivalót vásárolva.

Utolsó állomásunk a szépségszalonba vezetett, ahol láttunk munka közben fodrászt, kozmetikust és manikűröst. Itt természetesen a lányok érdeklődtek leginkább, hiszen közelebb állnak hozzájuk ezek a szakmák, ráadásul keresett foglalkozások is. „Szakmai kirándulásunk” zárásaként egy tesztet töltöttek ki a tanulók a látottak alapján, amelyben nyilatkoztak, hogy melyik szakma tetszett nekik a legjobban, mi érdekli őket. Végül megköszöntük Zsuzsa néninek és a szakembereknek a lehetőséget, hogy bepillanthattunk ezekbe a szakmákba, megkönnyítve ezáltal a pályaválasztást.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a szép, érdekes és hasznos délutánnak!

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron