Brazil hangulatban temettük el a telet
Írta: Betuker Botond művelődési ház vezető   
AddThis Social Bookmark Button



„Félre tőlem unalom, kezdődjön a vigalom.

Szabad a tánc, bolondulj, petrezselymet ne árulj!

Perdülj, bokázz, oldjál kontyot, most kell rázni azt a rongyot!

Farsangoljunk hat hetet, míg elűzzük a telet!”

A nagy hideg ellenére sokan látogattak ki a fertőszéplaki Széchényi-kastély belső udvarára, ahol vérpezsdítő zene és mosolygós arcok várták az érdeklődőket.



Nagyon fázunk, ideje elkergetni az év leghidegebb évszakját! – kiáltották a fiatalok, akik mókás álarcokban vették birtokukba a település központját. A kora délutáni órákban, hangos trombita és dobszó csalogatta be az arra járókat.

 

Az idei családi délutánon a táncé volt a főszerep, hiszen több intézmény gyermekei is megmutatták tudományukat. Az iskola mazsorettet kedvelő lányai mókás jelmezben kezdték a bemutatkozást. A Strauss féle Radetzky induló ütemes ritmusa remekül emelte a hangulatot, amely után a Margaréta Óvoda kicsinyei vidám gyermekjátékkal kedveskedtek a tavaszváró vendégseregnek.

A téltemetés főbb produkciója szinte berobbant a magtár udvarán felállított máglya köré.

Az európai turnéja közepette, Fertőszéplakot is bekebelezte a brazíliai Os Chimangos táncegyüttes. A rövid, de frappáns bemutatójukon, a színes és nem mindennapi brazil népviseletbe öltözött fiúk és lányok percek alatt belepték a teret és kiváló mozgásukkal megalapozták a jó hangulatot. A vidámságot és jókedvet csak fokozta, hogy a látogatók együtt járták el a télűző táncot a brazilokkal.

A dél-amerikai Os Chimangos csoport, a fertődi Bagatell Alapítvány szervezésében jutott el hozzánk, akik előzőleg a fertődi Esterházy-kastélyban színvonalas produkcióval mutatkoztak be. A fertőszéplaki látogatásuk alkalmával meglátogatták a Tájházakat és megismerkedtek a település történelmével, épületeivel és hagyományaival.

A produkciók sikeresnek bizonyultak, hiszen a tapsvihar után elvonult a viharos erejű szél és az égiek megfelelő időjárással ajándékozták meg a jelenlévőket.

A játékos délutánon, a Tűz Elekre keresztelt kiszebábnak, Lukácsné Dovánszki Éva adott szikrát, amely következtében méteres lángok emelkedtek ki a telet szimbolizáló bábuból.

A zenei és látványelemek mellett a szervezők a kulináris élvezeteknek is helyt adtak. A látogatókat forró tea és forralt bor várta, amely mellé friss kalács dukált.

A farsang nem múlhat el a híres-neves fánk nélkül. Idén, több civil szervezet és magánszemély frissen készített farsangi fánkokkal lepte meg a rendezvényt. A kiváló fánkocskákat percek alatt elkapkodták, a készítők nagy elégedettségére.

Az előzőleg meghirdetett álarc és jelmezversenyen több fiatal is indult, aki közül a versenytársak sportszerű megegyezése és a nézői tapsok után a tigris álarcos fiúcska vehette át ajándékát.

Reméljük idén is sikerült elkergetnünk a telet, már kopogtat a tavasz! Elégettük Tűz Elek bácsit, aki azonban visszakiáltott az izzó parazsak közül: Vigyázzatok, idén még találkozunk!

 
Betuker Botond



A képre kattintva megtekinthetők a rendezvényen készült fényképek.

Néhány szó az Os Chimangos együttesről:


Az együttes 1977-ben alakult Grupo de Arte nativo „Os Chimangos” néven, népi hagyományaikat szerető, és azt  népszerűsítő fiatal egyetemisták kezdeményezésével .

A  néptáncegyüttes művészeti vezetője Luiz Teixeira Albarnaz Delfino és felesége Giselda Albarnaz

 

A gaucho kultúrának ápolása, a zene és tánc szeretete egyre több fiatalt vonz, gyarapítva  az együttes létszámát. Célkitűzésük az eredeti  dél-amerikai népi táncok, hagyományok bemutatása e népek történelmi, irodalmi elemeivel gazdagítva.

A 33 éves  fennállása óta ,sok generációt nevelt fel az Os Chimangos Néptánc Iskola.

 

Cacapava do Sul városában az Os Chimangos első Nemzetközi Néptánc Fesztiválját 1992-ben  rendezte. Minden második évben azóta is szervezői, rendezői ennek a nagyon jelentős kulturális, turisztikai eseménynek, ahol a világ különböző szegletéből fogadnak  néptánc csoportokat.

 

A 2011-es európai turnéra különösen szép műsorral készülnek, a táncok, a népzene segítségével  beutazhatják képzeletben Dél-Amerika országait. Vibráló ritmusok, színpompás  viseletek, életörömtől sugárzó táncosok egy fergeteges farsangi hangulatba ringatják  majd közönségüket. A nagyszerű profizmussal  bemutatott táncok, a fiatalság lenyűgöző bájával keveredve  felejthetetlenné teszi  műsorukat, a latin amerikai kultúra igazi csemegéjét adják.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron