Beszámoló az elmúlt 3 hónap eredményeiről
Írta: Kóbor Attila polgármester   
AddThis Social Bookmark Button


Tisztelt Falumbéliek!

Szeretettel köszöntöm Önöket Fertőszéplak megújult honlapján.

Az októberi változások után lelkesen, de megfontoltan láttunk munkához. A napi feladatok koordinálása mellett olyan projektek előkészítését kezdtük meg, amelyek reményeink szerint már a következő évben látványos fejlődést eredményeznek.

Ahogy régi dal mondja: „egyedül nem megy”, képviselőtársaimmal együtt közösen, a hivatal dolgozóival és az intézmények vezetőivel karöltve dolgozzuk ki a terveink megvalósításának részleteit.

Szeretnék beszámolni néhány eredményről, amelyet sikerült az elmúlt 3 hónap alatt megvalósítani.


Egyik első lépésünk volt a hivatal dinamikus és átlátható működésének feltételeit javítani. Átalakítottuk a számítógépes hálózatot. Jelenleg minden önkormányzati munkával kapcsolatos adat, Fertőszéplakkal kapcsolatos rendelet és határozat mindenki számára elérhető a központi számítógépünkön. Az új hálózatnak köszönhetően rugalmasabbá és gyorsabbá vált a munkavégzés. Az átalakítást nagyban segítette az a négy új számítógép, amit pályázat útján sikerült beszereznünk.

 

Ahogy ígértem, nyitottunk a környező települések felé. Jó kapcsolatokat ápolunk nem csak a környező települések, de a kistérség minden településének vezetőivel.

Ennek egyik legjobb példája, hogy sikerült megmentenünk a korábban felmondott oktatási társulást Sarród község önkormányzatával, így több millió forintot takarítottunk meg Fertőszéplak javára.

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Műemlékek Nemzeti Gondnokságával. A megállapodás értelmében, minden fertőszéplaki lakos, ingyen látogathatja a Fertődi Esterházy kastélyt.

Sokakat meglepett a Kisalföldben megjelent hír, mely szerint kizártak bennünket a Kistérségi Hulladékgazdálkodási Konzorciumból. Örömmel közölhetem, hogy eredményes tárgyalásunk után, mint társtulajdonosok, ismét tagjai vagyunk a Konzorciumnak. Így a 2011-ben lejáró Rekultív Kft.- vel való szerződésünk után, Fertőszéplaknak több évtizedre megoldódott a háztartási hulladék elhelyezési problémája.

A Környezetvédelmi Felügyelőség 2012. januári határidővel kötelezett bennünket a volt szeméttelep ártalmatlanítására. Ez a beruházás önerőből megvalósíthatatlan. Bírjuk a Sopron-Fertőd Kistérség vezetőinek ígéretét, hogy Velük közösen benyújtott pályázat segítségével eleget tudunk tenni a Környezetvédelmi Felügyelőség határozatának.

Szeretnénk megkezdeni Fertőszéplak jelképeinek, legelsőként a Kálváriák és a temetői Szentháromság szobor felújítását. Restaurátor mestereket kértem fel a tervek elkészítésére.

Az egyházközséggel közösen felújítattuk a templom díszkivilágítását.

Soproni egyetemről bíztam meg tervezőket egy modern virágos falukép megtervezésével. Reményeink szerint a falukép átalakítása a jövő évben megkezdődik.

Régóta felmerült igény az Arany János utcai csapadékvíz elvezetés megoldása és az utcát védő szélvédő fasor kialakítsa. Az árajánlatok bekérése és azok bírálata a képviselőtestület által megtörtént. A munkák tavasszal elkezdődnek.

Megbízást adtunk a Kútfej lakópart szennyvízelvezetés tervének kidolgozására. Az új csatornahálózat megépítése után jelentős számú családi ház építésére alkalmas telek válik eladhatóvá.

A Fertő táj Világörökség, melynek ismét teljes jogú tagjai vagyunk, gazdaként részt vesz a Mária Zarándokútvonal kialakításában mely Mariacelltől Csíksomlyóig közel 1500 km zarándokút kialakítását jelenti. Fertőszéplakon is áthalad az útvonal. A kialakítást teljes egészben Uniós forrás fedezi.

Csatlakoztunk a mikro térségi Házi gondozói szolgálathoz. Ez az jelenti, hogy elsősorban olyan egyedülálló idős embereken tudunk segíteni, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének idősek otthonába költözni, hanem szeretnének a megszokott falak közt élni. Hozzájuk igényük szerint naponta járna a gondozó, segít a házimunkában, mosásban, főzésben, beszerezi a  gyógyszereket és általános segítségnyújtást végez. Erről a lehetőségről ide kattintva tud bővebben tájékozódni.
Gondoltunk azokra is akik még aktívan közlekednek vagy dolgoznak akár a kertben akár földjeiken. Számukra segítünk, hogy elérhetővé váljon a HelpBox rendszert, mely egy személyi riasztó segítségével a nap minden órájában riaszthatja a segítségnyújtó személyt.

A munkák és az eredmények mellett a legnagyobb öröm számunkra, hogy egyre több polgárt sikerül bevonnunk a közösségi munkába!

Köszönöm mindazok munkáját, akik önzetlenül részt vállalnak falunk szépítésében, kulturális életének színesítésében, ezzel is öregbítve Széplak jó hírét!

 

További támogatásukban bízva, üdvözlettel:

Kóbor Attila
Fertőszéplak polgármestere 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron