Pályaorientációs nap 2018
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató - Az osztályfőnökök beszámolói alapján   
AddThis Social Bookmark Button

Iskolánkban immár második alkalommal nyílt lehetőség, hogy tanítás nélküli munkanap keretében - a tanulók életkori sajátosságait figyelembe véve – a szakmák és a foglalkozások bemutatásával, velük való ismerkedéssel töltsenek el egy élményekkel teli, tartalmas napot. Nagyon változatos programokat kínáltunk az idei évben is tanulóink számára.

Az 1. és 2. osztályos nebulók a „Hogyan készül a búza, és a kenyér?” című kisfilm megtekintése után a fertőszéplaki pékségbe látogattak el, ahol  Gyuszi bácsi és Jutka néni szívélyes fogadtatásában részesültek. Megtekintették a dagasztógépeket, kezükbe vehettek olyan tésztát, melyből közvetlenül kenyér készült. Nagy élmény volt, amikor a sodró gépből előbújt az „igazi” kifli. A kemencében való sütés egyes részleteit is megmutatták a résztvevőknek. Megvendégelték őket péksüteménnyel és szeletelt kenyérrel. Utána tanulóink kísérőikkel megtekintették a helyi kastélyban megrendezett tűzzománc, kerámia és fotó kiállítást. Ezt követően a széplaki lámpamúzeumban meghallgatták Józsi bácsi élvezetes előadását a vasútról, az ezzel kapcsolatos foglalkozásokról. Megtekinthették a csodálatos lámpagyűjteményt is. Nagyon élvezetes és hasznos napot töltöttek el együtt tanítóikkal.

A 3. osztályos gyerekekkel a fertődi rendőrőrsöt látogattuk meg. Helyközi járatos busszal jutottak le Fertődre, közben a buszvezető munkáját is megismerték. A rendőrségen izgalmas programmal várták őket. Bemutatták a különböző rendőri ruházatokat, rendőr azonosító jelvényt, az általuk használt eszközöket, gumibotot, bilincset, pajzsot. Mindenki megfújhatta a szondát, kipróbálhatta a rácsos előállító helyiség „kényelmét”, és megismerkedhettek az ujjlenyomatvétel folyamatával is. A tanulók a rengeteg érdeklődő kérdésükre mind választ kaptak. A rendőrautó kipróbálása is nagy sikert aratott. Mosolyogva, és a közlekedésüket biztonságossá tévő ajándékokkal tértek haza tanulóink. Köszönjük a lehetőséget! A nap zárásaként a kastélyban található érdekes tűzzománc, kerámia és fotó kiállítást is megtekintették.

A 4. osztályos tanulók szülői kísérettel Fertőszentmiklósra látogattak el egy asztalos-műhelybe. Itt megismerkedhettek az asztalos szakma sajátosságaival, az asztalos műhely mindennapi munkáiba nyerhettek betekintést. Megtapasztalhatták az „élő” fa jellegzetességeit, fafajtákat tapinthattak, szagolhattak és szín-összehasonlítást végezhettek. Tömörfa bútorelemeken csiszoltak saját kezükkel, megfigyelhették az anyag változásait. Ezután az 1900-as évekből származó templomi padok felújításán keresztül bútor-restaurálással ismerkedhettek meg. Végül fagerendákból korongokat fűrészeltek, melyeket fel tudnak használni a közelgő karácsonyi kézműves foglalkozáson. Visszaérve az iskolába, az osztály egyik tanulójának édesanyja tartott tájékoztatást a biolekvár főzéssel kapcsolatosan. A gyerekek megismerkedhettek a lekvárfőzés rejtelmeivel, nehézségeivel és szépségeivel, a gyümölcsök feldolgozhatóságával és azok marketing értékesítésével. A gyerekek nagy örömére mindezt lekvárkóstolás követte, öt különböző ízt kóstolhattak meg. Végezetül az ízeket és élményeket egy „befőző üvegbe” zárták egy színező segítségével, ami a téli eltevést és már a karácsonyi ízvilágot is felidézte számukra.

Az 5. osztály diákjai a 6. osztály tanulóival közösen egy izgalmas előadáson vehettek rész a VELUX-nak köszönhetően. Czetin Tamás és Bokor Zsófia segítségével megismerkedhettek a környék egyik legnagyobb munkaadó cégének életével, a betölthető munkakörökkel és a cég történetével. Filmvetítéssel egybekötve az ablakok mechanikai struktúrájának felépítését figyelhették meg a gyerekek. Az érdekes előadást követően tájékozódhattak az ott dolgozók munkájáról és a nyári munka lehetőségeiről is. Tanulóink interaktív módon, kvízkérdésekre válaszolhattak nyereményekért. Ezen a délelőttön az Esterházy-kastélyból is érkeztek  újabb előadók: Kótai Éva főkertész, kertészmérnök és idegenvezető kollégája. Prospektusok kíséretében elmondták munkájuk örömeit és nehézségeit, továbbá, hogy milyen munkakörökhöz, milyen iskolai végzettség szükséges. Betekintést adtak a kastélyban folyó sokrétű munkába. Az előadás után az 5. osztályos diákok süteményt készítettek.

6. osztályos tanulóink a délelőtt folyamán ellátogattak a POLIMA papírgyárba, ahol az idegenvezető rengeteg hasznos dolgot mondott el a papírgyártás sajátosságairól. Megtekinthették a papírkészítés mozzanatait, a gépek működését. Fantasztikus élményt nyújtott a gyerekeknek, mert többen még nem látták a háttérben zajló munkálatokat és a vele járó fárasztó munkát. Megtanulhatták ezen a napon, hogy a szorgalmas tanulás, a fegyelmezett hozzáállás milyen új utakat nyithat számukra akár már 8. osztály után is.

A 7. és 8. osztály tanulói is megtekintették a helyi kastélyban található kiállítást.  Majd külön busszal Sopronba utaztak a Pályaválasztási kiállításra. A megérkezést követően két óra állt rendelkezésükre. A gyerekek végigjárták a standokat, érdeklődtek, információt gyűjtöttek, hogy milyen szakmákat indítanak az egyes iskolák. Sok érdekességet ki is próbálhattak. Élményekkel és újabb ismeretekkel gazdagodva tértek haza. Reméljük sok hasznos információt kaptak a közelgő sikeres  iskola és pályaválasztáshoz.

Bízunk benne, hogy ezen a tanítás nélküli munkanapon diákjaink sok-sok élménnyel, hasznos ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodtak. Köszönjük a szülőknek, hogy idejüket feláldozva, kíséretükkel, az egyes szakmák bemutatásával segítségünkre voltak. Köszönjük a lehetőséget, hogy a helyi vállalkozók szeretettel fogadták tanulóinkat és pedagógusainkat.

A pályaorientációs napon készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron