Gondolatok egy fertőszéplaki kiállítás alkalmából
Írta: Cseh Gabi tűzzománc művész   
AddThis Social Bookmark Button

Fertőszéplakon gyönyörű az ősz. Reggelre már a hóhullás örömei leptek meg Bennünket. Beszélgettünk kávézás közben.

Honnan indultunk? Hova érkeztünk? Hogy is történt mindez?

 

Papp József Marosvásárhelyen született egy szobrász, keramikus családban, ahol a gyermeki élet egy része az agyag illatáról, a tűzről, a színekről szólt, és arról az alázatról, amit az anyag megkövetelt magának. Létezni akkor abban a világban tehetséggel örömteli éveket jelentett. A műterem hangulata észrevétlenül elvarázsolta a gyermeket, aki akkor még inkább focizott, játszott a társaival.

Az élet úgy hozta, hogy a felnőtt a családjával Miskolcra, majd Bajára került. Más élet, más kihívások. A belső igény az alkotásra utat tört magának. Azóta az agyag megformálása, konstruálása, építése az élete szerves részévé, szenvedélyévé vált. A kisplasztikák mellett megjelentek a nagyméretű, hurkafelrakással épített szoborszerű nagy teret igénylő, sajátos motívumokat hordozó kerámiák. A vörös agyag egyeduralma is véget ért, a fekete, fehér intarzia elemeket tartalmazó új technika sajátos mesevilágot, humorforrást jelent az alkotónak.

A tálak mellett, a korszerű digitális technikát igénylő kerámiaképek is új színfoltjai a kifejező módnak.  A kísérletezés, a kíváncsiság jelenti azt a belső hajtóerőt, ami az Interaktív Galéria létrehozásával megteremtette azt a szellemiséget, ami több annál, hogy új alkotások születnek. Egy tér, ahol a gondolatok, érzések szabad utat kapnak a kiteljesedés felé, ahol az emberek együtt jól érezhetik magukat, miközben megismerik saját határaikat, önmaguk más rétegeit is.

Papp József nem csak agyagkonstruktőr, aki álmait nem csak az agyagban keresi meg és teszi láthatóvá, tapinthatóvá mások számára is, hanem egy ember, aki új világot szeretne teremteni maga körül saját és mások örömére.

Magamról

Ha lehunyom a szemem, előttem folyik el a nagy víz, a Duna. Hallom különös életét. A kékes víz szülővárosom Baja nélkülözhetetlen kelléke, így az életemé is. Gyerekként mezítláb futottunk a fehér, csillogó dunai homokban, és várat csepegtettünk a partján. Lestük a sirályok repülését, és hallgattuk éles hangjukat. A fűzek árnyékában rajzoltunk a homokba, játszottunk a szabad térben, langyos szélben. A kagylók fénylő szivárvány teste titkokat rejtett számunkra. A színek és az élet találkozásának rejtélyét kerestük, ami a kis csodák megmagyarázhatatlan szépségét és egyben tökéletlenségét, megismételhetetlenségét, egyediségét jelentette a belső világom alakulásában. Tehát kíváncsivá tett. Kaput nyitott a világra.

Amiről nincsenek emlékképeim, csak valahol legbelül, kaptam furulyaszót a tanyai világban, aztán már emlékszem a népdalokra a falusi életem részeként, és a zongoraszóra, amelyek fekete pianínónk fatőkés húrjain zengve, rezegve alakították belső hangjaimat abban a gyermeki létben, amely ez által teljes volt. A történetek, a mesék, a játékok, a szénkréta mind fontossá vált a mindennapjaimban.

Akkor még nem tudtam, hogy a matematika egzakt világa egy sajátos rendet tesz a felnőtt életem darabjainak szerveződésében.  Vannak magyarázatok a szépségre, az arányokra, de én mást kerestem. Valami olyat, amit a gödeli gondolatok megismerése által leltem meg,- azaz van olyan állítás, amely egy adott rendszeren belül se nem bizonyíthatók, se nem cáfolhatók, amihez az emberi intuíciók kellenek. Szerettem Bolyait, mert megtanított arra, hogy léteznek olyan világok is, amelyeket mi magunk teremtünk a semmiből. Mások, mint az eddigiek. Egyediek és önmagunk számára mondanak a legtöbbet, hogy mások számára bizonyosság legyen, egy lehetőség arra, hogy így is lehet.

1989 szeptemberében elkezdődött valami új számomra a tanítás mellett.

A TŰZZOMÁNC életem. Megtaláltam egy olyan technikát, amely mindent elmondhat rólam, amit eddig megéltem, és amit gondolok a világról.

A tűz éget, az anyag engedelmeskedik az ő lehetőségei között. Mosolyogva olvad, vagy éppen izzóan befogad témát, színeket és érzéseket. Én pedig figyelek, mint egy gyermek a csodákra.

Türelmetlenségemet ők szabják, formálják olyanná, amilyen ajándékot szeretnének adni nekem, amit adhatok magamnak, másoknak. Tőlük függök, és ők tőlem. Együtt alkotjuk meg azt a látványt, ami a pillanatok tünékeny megfoghatatlanságát örökíti meg.

És most itt vagyunk Fertőszéplakon egy olyan kastélyban, ahol annak idején Széchényi Ferenc született, aki már akkor tudta, hogy az élet egyik legfontosabb része a tudás ápolása. A tudásé, amely az életünk irányvonalát megszabja.

Ez a tér elindított mindkettőnkben valami megfoghatatlan érzést. Jó itt lenni.

 

A kiállításmegnyitón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron