Beszámoló: Európai Diáksport Nap 2018
Írta: Kovács Dorina testnevelő   
AddThis Social Bookmark Button

Immár hagyományosan iskolánk az idei tanévben is csatlakozott az Európai Diáksport Nap programjához, melynek keretében két alkalommal szervezetten sportoltak tanulóink.

2018. szeptember 27-én iskolánk volt a házigazdája a Feki Webstudio focitornának, melyre több környékbeli iskolából is érkeztek diákok. A focimeccseket a helyi sportpályán bonyolítottuk le. Fertőszentmiklós, Hegykő, Fertőd és Fertőszéplak csapata versenyzett. A vándorkupát Fertőszentmiklós focistái érdemelték ki immár harmadik alkalommal. A verőfényes napsütésben nemcsak a versenyzők, de a versenyzőket kísérő szülők és a szurkolók is nagyon jól érezték magukat.

2018. szeptember 28-án iskolánk valamennyi tanulója szervezett formában kapcsolódott a Diáksport Nap rendezvényeként az országos programhoz. Célunk az volt, hogy közösen, de mindenki a saját képességei alapján, csapatjátékban mozogjon, tornásszon és közben élményekkel telve, kellemesen elfáradva élje meg a közös játék, versengés örömét. Az alsós (80 fő) és felsős diákjaink (89 fő) nevelői irányítással 60 – 60 perces aktív testmozgást végeztek az udvari aszfaltos focipályán.

A sportjátékot az alsós diákok kezdték. A tanárokkal és tanítókkal közös bemelegítés után az erőnléti viszonyokat figyelembe véve nyolc csoportba osztottuk a tanulókat, így vegyes társaságban sportoltak. Öröm volt látni, hogy a nagy meleg ellenére minden tanuló teljes erővel és nagy lelkesedéssel oldotta meg a különböző, korosztályuknak megfelelő feladatokat: labdavezetés kézzel, lábbal, labdaátadások, labdás ügyességi gyakorlatok. A feladatok elvégzésével tanulóink minden testrészét megmozgattuk. Az intenzív mozgáslehetőség és megfelelő mennyiségű feladat segített a gyerekeknek abban, hogy egymásra figyeljenek és legjobb képességeik szerint oldják meg a feladatokat. Megtapasztaltuk, a csoporton belüli segítségadást, egymásra figyelést, a toleranciát, hiszen a kis elsőseink együtt versenyeztek a negyedik osztályos tanulóinkkal. Közben a felsős tanulók szurkolótáborától volt hangos iskolánk udvara.

Az alsósok csapatjátékát követően a felsős tanulók vették birtokukba a focipályát. A közös bemelegítés után szintén nyolc csoportba osztottuk szét a diákokat. A csoportok erőnléti összeállításánál nem hagyhattuk figyelmen kívül az egyesületekben sportoló tanulóinkat. Fontosnak tartottuk az egyenletes terhelést, a csoporton belüli egyenletes munkamegosztást. A felsős tanulók versenyfeladatait is életkori sajátosságaik és terhelhetőségük figyelembe vételével állítottuk össze. A feladatok között itt is nagy szerepe volt a labdás ügyességfejlesztő gyakorlatoknak kézzel is és lábbal is. Öröm volt megtapasztalni, hogy a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók is gyermeki lelkesedéssel fogadták a játékos feladatokat és komolyan tettek eleget a kihívásoknak. Néhányan olyannyira bemelegedtek a játékba, hogy már-már komoly küzdelmek is kialakultak a csoportok között. Mindezt erősítette az alsós tanulók lelkes szurkolótábora.

Összességében elmondhatjuk, hogy iskolánk minden tanulója nagyon jó hangulatú, vidám sportfoglalkozáson vett részt mindkét napon. A közös játék, a csapatmunka örömét fokozta a verőfényes, szeptemberi napsütés is. Jövőre is szeretnénk csatlakozni a mozgalomhoz. Bízunk benne, hogy tanulóink is támogatják törekvésünket és legalább olyan aktívan vesznek részt a sportfoglalkozásokon, mint az idei tanévben.

A sportnapon készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron