Komposztálás ünnepnapja 2016
Írta: Balázs Attila biológia és földrajz tanár   
AddThis Social Bookmark Button

Iskolánk a 6. osztályos tanulók közreműködésével a „Komposztálás ünnepnapja 2016” pályázat kiírásában egy KOMPOMATA automatát készített el iskolai keretek között. A tanulók csoportmunkában, - újrahasznosított kartonpapírból, famentes lapokból, környezetkímélő ragasztó, lebomló hozzávalók felhasználásával, figyelembe véve a környezetvédelmi lehetőségeinket, - önállóan készítették el az automatát.

 

A játék lényege:

A Kompomata egy játék-gép, mely az ital automatákhoz hasonló elven működik. Belsejében ül egy ember, aki egy bedobott dióért cserébe A, B, C válaszokkal megfogalmazott kérdéseket mutat fel a KOMPOMATA ablakán át a kintről érdeklődőnek. A diót bedobó játékos attól függően, hogy melyik választ tartja helyesnek, az A, B vagy C jelzésű ablakon bedugja a kezét. Ha rossz a válasz, a KOMPOMATA a kezére legyint; ha viszont eltalálta a helyes választ, ajándékot kap a kezébe (pl. matrica, mogyorószem, keksz, alma, stb.

A gép elkészítése előtt ismereteket szerezhettek a komposztálási folyamat lényeges lépéseiről, egy IKT-s előadás keretein belül. Ezután számot adhattak a megszerzett ismereteikről az automata játékos használatával.

A feladat elkészítésének folyamatába bevontuk az „iskolagyümölcs” programot is, amely a kérdések helyes megválaszolása esetén a jutalmat jelentette. A gyümölcs elfogyasztása után a zöldhulladékot az iskolai komposztálóban helyeztük el. Tettük ezt a „Gyümölcskóstoló” program zöldhulladékával is a hét folyamán. Az elkészült KOMPOMATA az iskola aulájában került elhelyezésre. A későbbiek során használható tanórai foglalkozások, környezetvédelmi rendezvények, programok alkalmával.

A pályázat keretén belül végzett aktív munkáról azt alábbi fényképek tanúskodnak.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron