Széchenyi iskolák találkozója 2016
Írta: Iliásné Pozsgai Anna iskolaigazgató   
AddThis Social Bookmark Button

Április 8-án – Széchenyi István halálának évfordulóján - Kapuváron került megrendezésre a megyei Széchenyi iskolák találkozója, ahol iskolánk tanulói a nagycenki, a kapuvári, a csornai, gönyűi, a mosonszentmiklósi és a soproni Széchenyi Gimnázium tanulóival tölthettek egy felejthetetlen napot.

Iskolánkat 7. osztályos tanulók képviselték: Bán Alexandra, Fekete Tamara, Tomasits Kíra, Simon Nikolett, Wilfing Flóra, Siliga Martin és Szalai Mór.

 

A versenyzők előzetes feladatul kapták, hogy „Széchenyi öröksége” címmel készítsenek rajzos tablót. Továbbá Power Point előadásban mutassák be, hogy iskolájuk hogyan ünnepli névadóját, az iskolanap milyen keretek közt zajlik.

A tanulók lázasan készültek a megmérettetésre, hiszen az előzetes feladatokon túl a reformkori és Széchenyi Istvánnal kapcsolatos történelmi ismereteikről is számot kellett adniuk. Rozsits-Princzes Anita és Frechné Csertán Brigitta szaktanárok segítették a felkészülést.

A találkozó megemlékezéssel vette kezdetét, majd minden iskola képviselője egy szál virágot helyezett el a „legnagyobb magyar” szobra előtt. Ezt követően nagy érdeklődéssel figyeltük az iskolák PP bemutatóját. Elgondolkodtató, hogy Széchenyi István szellemi örökségét az egyes iskolák milyen sokféleképpen, milyen változatosan tudják megélni mindennapjaikban. Mindannyian nagyon sokat tanultunk a látottakból. Az iskolánkról szóló képes beszámolót Simon Nikolett és Szalai Mór tanulók mutatták be.

A délelőtt fő programjaként a hét iskola tanulói vegyes csapatokat alkotva versenyzett a tantermekben kialakított helyszíneken. Szellemi totó, szöveg kiegészítés formájában kellett megoldaniuk a történelmi feladatokat, máshol az ügyes rajzolók és a zene iránt érdeklődők növelhették csapataik pontszámát kreatív munkájukkal és helyes válaszaikkal. Nagy meglepetésünkre Széchenyi korába illő matematika és fizika feladatokkal is meg kellett birkózniuk a versenyzőknek. Talán mindenki számára a legkedveltebb helyszín a tornaterem volt. Itt a korabeli gőzhajózást, a lóversenyzést és a célba dobást próbálhatták ki a tanulók a mai sporteszközökkel vegyített versenyszámokban. Felemelő érzés volt megtapasztalni, hogy a közös cél érdekében - a néhány percnyi ismeretség ellenére is - a közös gondolkodás, a közös munka sikere vezérelte a csapatok tagjait. Minden csapat a legjobb akart lenni, a legjobban teljesíteni!

A jól megérdemelt munka után jól esett a finom ebéd. A koradélutánra tervezett sétakocsikázás sajnos a rossz idő miatt elmaradt. A nap zárásaként az igazgatóhelyettes értékelte a csapatok munkáját. Az elért pontszám mellett kiemelt néhány nagyon ügyesen elkészített munkadarabot is. Nagyot dobbant a szívünk, mikor az egyik pedagógus tolmácsolásával meghallottuk Niki költeményét, amit csapata az egyik állomáson kapott feladatul.

 

Vers Simon Nikolettől:

Magyarországon van egy személy,

Ki nekünk fontos és sohasem csekély.

Széchenyi István, ki Lánchidat épített,

S 1830-tól három könyvet készített.

Sok emléket hagyott ő miránk,

És ettől is oly szép most hazánk.

Rá a legnagyobb magyarként emlékezünk,

S őt dicséri sok faluban, városban ünnepségünk.

S maradjon ő örökké Bennünk,

Mert egy szép világot teremtett nekünk.

 

Feltöltődve, élményekkel telve búcsúztunk el a többi iskola képviselőitől. Jövőre a gönyűi Széchenyi István Általános Iskola lesz a házigazdája a megyei rendezvénynek.

A találkozón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron