A zene világnapja az iskolában
Írta: Ihászné Lajber Rita szaktanár   
AddThis Social Bookmark Button

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az UNESCO október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak.

 

Az előző évek hagyományait folytatva az iskolában mi is megemlékeztünk e jeles napról. A gyerekeket manapság annyi különféle zenei hatás éri, hogy az igazán értékes, klasszikust nem mindig tudják ezektől megkülönböztetni. Erre tettünk kísérletet, amikor már korán reggel Mozart zenéjének hangjaira léptek be az iskolába. Oláh Kíara és Török Anna olvasott fel néhány gondolatot Yehudi Menuhintól. „Jó lenne, ha a zenei héten egy-két percet a csendnek szentelnénk mindenütt a világon, a gondolkodásnak, a hallgatásnak és az elmélyedésnek. A zenének a zaj antitézisének kellene lennie, mégis sokszor arra használják, hogy kellemetlen zajokat fogjon fel a gyárakban, éttermekben és áruházakban. Azt mondanám, hogy az adott időben az egész világon legyen egy pár percnyi csend, mert ez nagyon fontos a zene élvezéséhez. Azt szeretném, ha a csendnek e perceit követően utcákon, minden gyárban, otthonban, koncertteremben és operaházban megszólalna a zene. Az előző napok eseményeinek elő kell készítenie a csúcspontot, a Zenei Világnapot.”

Szünetekben az aulában és a tantermekből is klasszikus zene szólt. A zongora mögött Ihász Melinda játszott egy Schubert-keringőt. Wilfing Flóra Bertha János tanítványaként mutatta be furulyatudását. Talán a legnagyobb érdeklődés Sajtos Dániel dobjátékát kísérte, aki fantasztikus technikai tudása mellett a dob részeit is bemutatta a kicsiknek és a nagyobbaknak.

A 8. és 6. osztályos tanulók plakátokat készítettek nagy zeneszerzőkről, többek között Liszt Ferencről, Bartók Béláról és Kodály Zoltánról, valamint egy totót állítottak össze ezekhez kapcsolódóan. A gyerekek ezeket olvasva, lelkesen írták a kérdésekre a válaszokat a szünetekben. Így zenei élményekkel gazdagodva ért véget tanulóink e napja, ahol a zene egyetemes nyelve egy kis ünnepet varázsolt a hétköznapokba.

A zene világnapján iskolánkban készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron