Magyargencsig tekertünk
Írta: Fekete Imre szakosztályvezető   
AddThis Social Bookmark Button

Az idei év általam legjobban várt túráját rendeztük szombaton. Magyargencs Veszprém megyében található, Pápától hozzávetőlegesen 20 km-re észak-nyugatra. Lakossága sajnos csökkenőben van, lélekszáma napjainkban nem éri el az 560-at. Régi idők óta lakott hely, hiteles történelmi adatok azonban csak a XIII. század környékéről vannak. Hajdanában a feneketlen ingovány és mocsárvilág természetes védelmül szolgált a tatár-török dúlástól az 1848-49 évi szabadságharcig. Egy feljegyzés szerint az itteni erdőben pihent meg Napóleon híres serege, majd Pápa felé haladva sok lovas elmerült a Marcal ingoványaiban. A településen található a Széll-kastély. Neobarokk épülete 1916-ban leégett, s az akkor történt helyreállításkor kapta jelenlegi formáját. 1985-ben újították fel. Ma könyvtárnak és helytörténeti múzeumnak ad helyet.

Magyargencsen 2009. augusztus 15-től működik a Hadtörténeti és helytörténeti kiállítás, valamint Hadipark. 22 db haditechnikai eszköz, köztük a 4025 oldalszámú MiG-21 repülőgép, T-55 harckocsi, légvédelmi lövegek, tarackok kerültek bemutatásra, felvonultatva a II. világháborútól a 90-es évek közepéig rendszerben állt tüzérség, légvédelem jelentős részét.

A kiállított tárgyak hatástalanítottak.  A parkban lehetőség van közelről megtekinteni az eszközöket. Egy részük belülről is megnézhető. Ezzel párhuzamosan a kastélyépületben 1848-as, I. és II. világháborús kiállítás kapott helyet, valamint a folyamatosan bővülő helytörténeti kiállítás.

Hazafelé betekertünk Hertelendyújhelyre, ahova csak egy kavicsos út vezet. Megérkezve egyből egy rendezett kis füves tér és szép vadászház fogadott minket. Tovább haladva azonban régi elhagyott kis falu érzetét kelti a hely. Olyan, mint ha csak egyik pillanatról a másikra eltűntek volna a lakosok, szinte mindent hátrahagyva. Több elhagyott ház az utca mentén és az erdőben. Történetükről sajnos semmit nem találtam!

A túra nagy melegben zajlott, ezért többször megálltunk, hogy frissítsünk magunkon.

 

 

Polgármesteri köszöntő

 

Választási információk

Facebook

Programnaptár 2024

Domb újság

.

Fertőszéplaki Sportkör

Fertőszéplakinak lenni


Ingyen WiFi Fertőszéplak központjában

Felhasználónév:
Jelszó:

Fertőszéplak képekben


 

Környező települések


   Fertőd

   Fertőszentmiklós

   Sarród

   Hegykő

   Fertőhomok

   Petőháza

   Fertőendréd

   Agyagosszergény

   Hidegség

   Fertőboz

   Kópháza

   Balf

   Sopron